уторак, 2. август 2016.

SARMICE OD SLATKOG KUPUSA


Sarmice, omiljeno jelo u svakom domaćinstvu mogu se spremati na razne načine. Zamena klasičnoj sarmi, i to solidna, je upravo ova od svežeg kupusa. U nedostatku kiselog kupusa ili lepih listova zelja, sveži kupus je poslužio i odradio dobar posao. Naravno, klasičnoj sarmi nema slične, ali u nedostatku kiselog kupusa  i ovo jelo može da prođe. Šta više, ukusno je. Kako i ne bi kad su sastojci tako lepo iskombinovani :).
SASTOJCI:
1 glavica kupusa,
500g mesa,
šoljica pirinča,

1 glavica crnog luka,
začini po želji,
100g pančete ili neke druge suve slaninice,
200ml soka od paradajza.

PRIPREMA:
Glavici kupusa odstraniti koren tj izdubiti je.
Kuvati celu glavicu u posoljenoj vodi desetak minuta.
Kada se prohladi odvojiti listove i njima iseći onaj tvrdi deo na sredini.
Pirinač prokuvati malo, nekih 15 minuta.
Luk sitno iseckan propržiti, dodati na kockice isečenu slaninu i na kraju meso.
Sve izmešati i skloniti sa šporeta.
Dodati začine po želji (vegetu, biber, origano, mlevenu papriku...).
U tu smesu umešati prokuvan pirinač.
Od dobijene smese izdvatai po malo i stavljati na list kupusa.
Uviti kao klasičnu sarmu.

Slagati sarmice u nauljenu vatrostalnu posudu i na kraju ih preliti sokom od paradajza.
Sarmice zapeći na 180c oko sat vremena.
Poslužiti ih uz pire krompir, restovani krompir, paradajz salatu ili same.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SARMICE OD ZELJA.

Нема коментара:

Постави коментар